Annyira nem vagyok szakértője a témának, így azt tudom leírni, hogy én mivel próbálkozom.
Te csak saját felelősségedre tedd ezt, esetleg még olvass alaposabban utána!
A robots.txt-vel nagy galibát szerintem nem nagyon lehet okozni, viszont a következőkben leírt .htaccess babrálás az más, azzal el lehet rontani dolgokat! (Még ha nem is véglegesen.)
Azt is tudni kell, hogy az IP cím tiltás könnyen megkerülhető (pl. proxy szervereken keresztül), szóval komoly védelmet nem ad, csak a kósza érdeklődőket zárja ki talán...
IP cím alapú tiltásnál rögtön az elején dönteni kell a tiltás módjáról:
1. Mindenki elérheti az oldalt, KIVÉVE a tiltott IP-ket -> általában ez az alapfelállás, hiszen a weboldalad a nagyvilágnak szól, kivéve néhány problémás látogatót, akit tiltani próbálsz
vagy
2. Senki nem érheti el az oldalt, KIVÉVE az engedélyezett IP címekről csatlakozók -> ennek akkor van értelme ha tényleg csak szűk körön belül akarod tartani a hozzáférést.
(Ez szerintem állandó ip címekkel működhet jól igazán, mert ha változó, akkor könnyen gond lehet a hozzáférésekkel, így állandóan felügyelni kell. )
Az IP-k tiltása:
- jó esetben lehetséges a tárhelyszolgáltatód által biztosított Admin felület (pl. cPanel) segítségével
vagy
- a tárhelyeden elhelyezett .htaccess fájllal (lehetőleg FTP-s eléréssel, nem webes felületen át).
Mivel nálam a webtárhely admin felületén (Dotroll -> cPanel) csak egyesével tudok IP-címeket vagy tartományokat felvinni (listát nem lehet importálni) én a .htaccess fájllal próbálkozom.
A .htaccess fájllal viszont vigyáznod kell, mert elérhetetlenné válhat az oldalad, magadat is kizárhatod ha valamit rosszul csinálsz!
Legalábbis böngészőből nem éred el az oldalt de elvileg az FTP-elérésed nem szűnik meg, így bármikor helyreállíthatod a működő állapotot (hacsak nem sikerül valahogyan azt is tiltani).
Ha van már működő .htaccess fájlod, arról legyen mentésed, így egyszerűen csak visszamásolod ha valami nem jó.
Itt egy leírás 5 pontba szedve, mit is kell csinálni:
https://www.hostinger.com/tutorials/h...g-htaccess
Az 1. pontban megadott linken, a "Download List" alatt kiválasztod, hogy "China" -> ipv4 -> Apache 2.0-2.3 .htaccess
deny -> majd Download
Megjegyzések:
- Az Apache szerver verzióból nálad nem tudom mit kell választani, nálam látszólag az működik amit írtam példának, pedig elvileg Apache 2.4 fut a szolgáltatómnál.
- A "
deny" fontos, hiszen a tiltás!
Én nem az egész letöltött fájlt másoltam be egy az egybe a .htaccess fáljba, mert az úgy nem működött (hiba miatt nem tudtam elérni az oldalt) hanem csak az ip címeket és a szükséges "körítést".
Így néz ki nálam a .htaccess vége (minden más, már ott lévő után másoltam be):
# -------------------------------------------------------
# Free IP2Location Firewall List by Country - [b]China[/b]
# Source: https://www.ip2location.com/free/visitor-blocker
# Last Generated: 16 Jun 2024 20:31:14 GMT
# [Important] Please update this list every month
# -------------------------------------------------------
order allow,deny
allow from all
deny from 1.0.1.0/24
deny from 1.0.2.0/23
stb.
stb.
.
Abból gondolom, hogy ez így akár működhet is, hogy ha most belépek a szolgáltatói admin felületre cPanel -> Biztonság lap és ott megnézem a tiltott IP-ket, akkor a hozzáadott IP-k megjelennek ott is, tehát átvette a rendszer a címeket.
(Amikor rosszul adtam meg, akkor nem jelentek meg az adminban, sőt az oldalam sem volt elérhető böngészőből).
- Nem tudom viszont, hogy mindez jelent-e bármi lassulást az oldal elérésénél, jelent-e plusz szerverterhelést, ezt még próbálgatni kell. Mindenestre a szolgáltató eddig nem szólt érte. :-).
(Bár eddig nekem is kevesebb IP volt hozzáadva, most frissítettem én is a komplett kínai és orosz listát, szóval még meglátom.)
- Elvileg az IP listát illene viszonylag gyakran frissíteni, akár havonta (és persze tudom, hogy nem fogom megtenni).
- Esetleg a szolgátatód webdaminjában szétnézhetsz, van-e valami látógatói/bot statisztika, ami ad némi támpontot kit/mit kellene tiltanod.
Ennyit tudtam veled megosztani, de ennél biztos vannak profibb szerver oldali megoldások vagy a tartalom kezelő rendszerekben könnyebben használható beépülő modulok (Wordpressben pl.) .